Pályázataink

szechenyi projekt

Termékkereső

Így rendelhet...

Igy rendelhet

Kozmetikumok

Kozmetikumok

LXLine_partner_patika

biztonsagos patika

Légy ismerősünk

Látogatások

Oldalletöltések száma: 6864824
  

Ibustar 400 mg filmtabletta

Nyomtatás
Kiszerelés: 20x
Mennyiségi egység: DOB
EP kártyával vásárolható
Szobahőmérsékleten tartandó

Nincs kép beállítva
Alapár adóval együtt:1709 Ft
Fogyasztói ár kedvezménnyel
Fogyasztói ár1538 Ft
Kedvezmény-171 Ft
Leírás

Tünetek

Fejfájás
Izületi- és izomfájdalom
Lázcsillapítók felnőtteknek

Betegtájékoztató

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

 

Ibustar 400 mg filmtabletta

ibuprofén

 

6 év feletti (20 testömeg-kilogrammnál nehezebb) gyermekek és felnőttek részére

 

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen az Ibustar 400 mg filmtabletta körültekintő alkalmazása.

ˇ                Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

ˇ                További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

ˇ                Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei 4 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

ˇ                Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer az Ibustar 400 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók az Ibustar 400 mg filmtabletta alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni az Ibustar 400 mg filmtablettát

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Ibustar 400 mg filmtablettát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER Az IBUSTAR 400 MG FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ

 

Az Ibustar 400 mg filmtabletta fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatású gyógyszer (nem szteroid gyul­la­dás­gátló szer, NSAID), amely lázcsillapító (antipiretikus) hatással is rendelkezik.

 

Az Ibustar 400 mg filmtabletta

ˇ                enyhe, közepesen erős fájdalom és

ˇ                láz esetén alkalmazandó.

 

 

2.       TUDNIVALÓK Az IBUSTAR 400 MG FILMTABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

 

Ne alkalmazza az Ibustar 400 mg filmtablettát:

 

ˇ                Ha Ön túlérzékeny (allergiás) a hatóanyagra, az ibuprofénre vagy a készítmény bármely egyéb összetevőjére;

ˇ                Ha Önnél korábban ha­son­ló hatású anyagok, így az acetilszalicilsav vagy más nem szteroid gyulladásgátló szerek szedését követően allergiás reakciók léptek fel, így pl.

ˇ                asztmás rohamok;

ˇ                az orrnyál­ka­hár­tya duzzanata;

ˇ                bőrreakciók (pl. a bőr kivörösödése, csalánkiütés vagy egyéb bőrkiütés);

ˇ                tisztázatlan eredetű vérképzési zavarok;

ˇ                fennálló vagy a kórelőzményben szereplő gyomor- vagy nyombélfekély (peptikus fekély) vagy vérzés (két vagy több bizonyított,  jól elkülöníthető fekélyképződéssel vagy vérzéssel járó epizód);

ˇ                a kórelőzményben szereplő, korábbi NSAID kezelésre kialakuló gyomor- vagy nyombélvérzés vagy bélátfúródás (perforáció);

ˇ                agyvérzés (cerebrovaszkuláris vérzés) vagy egyéb fennálló vérzés;

ˇ                súlyos máj- vagy veseműködési zavarok;

ˇ                súlyos szívelégtelenség esetén;

ˇ                a terhesség a harmadik harmadában.

 

Gyermekkorúak

Az Ibustar 400 mg filmtabletta 6 év alatti vagy 20 testtömeg-kilogramm alatti gyermekeknek nem adható, mivel magas hatóanyagtartalma miatt ez a hatáserősség nem alkalmas.

 

Az Ibustar 400 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

 

A mellékhatások minimálisra csökkenthetők a tünetek enyhítéséhez szükséges legkisebb hatásos adag lehető legrövidebb ideig történő alkalmazásával.

 

Gyomor-bélrendszeri kockázatok

 

Kerülendő az Ibustar 400 mg filmtabletta egyidejű alkalmazása más nem szteroid gyul­la­dás­gátló szerekkel, beleértve a COX-2 gátló (ún. szelektív ciklooxigenáz-2-gátló) szereket is.

 

Időskorúak:

Időskorúaknál gyakrabban jelentkeznek NSAID-okkal kapcsolatos nemkívánatos hatások,  különösen gyomor-bélvérzés vagy bélátfúródás (perforáció), amely akár végzetes is lehet. Ezért az időseket gondos orvosi megfigyelés alatt kell tartani.

 

Gyomor-bélrendszeri vérzést, fekélyt vagy végzetessé váló gyomor-bélrendszeri átfúródást is jelentettek minden nem szteroid gyulladásgátló szerrel a kezelés bármely szakában, figyelmeztető tünetekkel vagy azok nélkül, illetve a kórelőzményben súlyos gyomor-bélrendszeri eseményekkel vagy anélkül is.

A gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély vagy gyomor-bélrendszeri átfúródás kockázata növekszik az NSAID-ok adagjának emelésével olyan betegek esetében, akiknek korábban volt már gyomorfekélyük, különösen, ha vérzéssel vagy átfúródással súlyosbított (lásd a 2. fejezetet: „Ne alkalmazza az Ibustar 400 mg filmtablettát”), valamint időskorúaknál.

Ezeknél a betegeknél a legkisebb elérhető dózissal kell kezdeni a kezelést. Ezeknél a betegeknél a gyomor-bélnyálkahártyát védő, ún. protektív szerekkel történő kombinációs terápia (pl. mizoprosztol vagy protonpumpa gátlók) megfontolandó, valamint azoknál a betegeknél is, akik egyidejűleg alacsony dózisú acetilszalicilsavat, vagy más, a gyomor-bélrendszeri kockázatot feltehetően növelő készítményeket kapnak.

 

Ha Önnek korábban gyomor-bélrendszeri mellékhatásai voltak, különösen, ha Ön időskorú, minden szokatlan hasi tünetet (különösen a gyomor-bélvérzést) jelentenie kell, főleg a kezelés kezdeti szakaszában.

 

Óvatosság javasolt azon betegek esetében, akik egyidejűleg olyan gyógyszereket kapnak, melyek növelhetik a fekély vagy a vérzés veszélyét, mint például a szájon át alkalmazott kortikoszteroidok, a véralvadásgátlók, ún. antikoagulánsok (pl.warfarin), az ún. szelektív szerotonin reuptake gátlók, amelyeket egyebek között depresszió kezelésére alkalmaznak, illetve a vérlemezkék összetapadását, az ún. trombocita-aggregációt gátló szerek, pl. acetilszalicilsav (lásd 2. fejezet: „A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek“).

Ha gyomor-bélvérzés vagy fekélyképződés fordulna elő Ibustar 400 mg filmtabletta alkalmazása során, a kezelést azonnal le kell állítani.

 

A nem szteroid gyulladásgátló szereket óvatosan kell adni gyomor-bélrendszeri betegség (fekélyes vastagbélgyulladás, ún. kolitisz ulceróza vagy Crohn be­tegség) esetén, mivel a betegek állapota súlyosbodhat (lásd 4. fejezet: „LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK”).

 

Szív- és érrendszeri hatások

 

Az Ibustar 400 mg filmtablettához hasonló gyógyszerek használatakor kismértékben fokozódhat a szívinfarktus (miokardiális infarktus) vagy agyi érkatasztrófa (sztrók) kialakulásának kockázata, különösen nagy dózisok és tartós alkalmazás esetén.

Ne lépje túl az ajánlott adagot vagy alkalmazási időtartamot (legfeljebb 4 nap).

Orvosi vagy gyógyszerészi tanácsadásra van szüksége a kezelés megkezdése előtt, ha Ön szívbeteg, korábban sztrókja volt, vagy úgy véli, hogy ezek veszélye fennáll (pl. ha Önnek magas a vérnyomása, cukorbeteg vagy magas a koleszterin-szintje, illetve ha Ön dohányzik).

 

Bőrreakciók

 

Súlyos, a bőr kivörösödésével és hólyagképződéssel járó bőrreakciókat, melyek közül néhány végzetes is lehet, köztük az egész bőrfelületre kiterjedő, erős bőrpírral és hámlással járó súlyos gyulladás,

ún. exfoliatív dermatitiszt, Stevens-Johnson-szindrómát és Lyell-szindrómát (toxikus epidermális nekrolízist) jelentettek nagyon ritkán NSAID-ok alkalmazásával kapcsolatban (lásd 4. fejezetet: „LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK”).

A betegek számára ezen reakciók kockázata a kezelés korai szakaszában a legnagyobb: a reakciók az esetek többségében a kezelés első hónapjában jelentkeztek.

Az Ibustar 400 mg filmtabletta szedését bőrkiütés, nyálkahártya károsodás, vagy más túlérzékenységi reakció első megjelenésekor abba kell hagyni, és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

 

További megjegyzések

 

ˇ                Az Ibustar 400 mg filmtabletta kizárólag a terápiás előny/kockázat gondos orvosi mérlegelésével  alkalmazható bizonyos autoimmun betegségekben (szisztémás lupusz eritematózusz vagy kevert kötőszöveti kórkép) szenvedő betegeknek, a nem fertőzéses eredetű agyhártyagyulladás (aszeptikus meningitisz) kialakulásának fokozott kockázata miatt (lásd 4. fejezet).

 

ˇ                Különösen gondos orvosi ellenőrzés szükséges az alábbi esetekben:

o        gyomor-bélrendszeri panaszok vagy a kórelőzményben szereplő krónikus gyulladásos bélbetegségek (kolitisz ulceróza, Crohn betegség);

o        magas vérnyomás vagy szívelégtelenség;

o        károsodott vese- vagy májműködés;

o        nagyobb műtéti beavatkozást követő állapot;

o        allergiás kórelőzmény (pl. más gyógyszerekre kialakuló bőrtünetek, asztma, szénanátha, az orrnyálkahártya idült duzzanata vagy a légutak szűkülésével járó krónikus légzési betegség) esetén.

ˇ                Súlyos akut túlérzékenységi reakciók (pl. anafilaxiás sokk) előfordulását nagyon ritkán figyelték meg. Az Ibustar 400 mg filmtabletta szedését követően a túlérzékenységi reakció első jeleinek jelentkezésekor a kezelést félbe kell szakítani, és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

ˇ                Az ibuprofen, az Ibustar 400 mg filmtabletta hatóanyaga átmenetileg gátolhatja a vér­le­mez­kék véralvadási funkcióját (trombocita ag­gre­gá­ci­ó). Szigorú orvosi ellenőrzés szükséges véralvadási zavarokban szenvedő betegek esetében.

ˇ                Ibuprofén tartalmú gyógyszerek egyidejű adása gyengítheti az alacsony adagban alkalmazott acetilszalicilsav véralvadásgátló (antikoaguláns) hatását.­ Ilyen esetben ezért csak kifejezett orvosi utasításra szedhető ibuprofén tartalmú gyógyszer.

ˇ                Ha egyidejűleg véralvadásgátló vagy vércukorszint csökkentő gyógyszereket kell szednie, elővigyázatosságból ajánlatos ellenőrizni a véralvadási jellemzőket illetve a vércukorszintet.

ˇ                Az Ibustar 400 mg filmtabletta tartós szedésekor laboratóriumi vizsgálatokkal a máj- és veseműködést, valamint a vérképet rendszeresen ellenőrizni kell.

ˇ                Tájékoztassa az orvost vagy a fogorvost, ha a sebészeti vagy fogászati beavatkozás előtt Ibustar 400 mg filmtablettát szedett.

ˇ                Fájdalomcsillapítók hosszantartó alkalmazása esetén fejfájás léphet fel, amelyet nem szabad a gyógyszer adagjának emelésével kezelni. Kérje ki orvosa tanácsát, ha az Ibustar 400 mg filmtabletta szedése ellenére gyakori fejfájás kínozza.

ˇ                Általában a megszokásból bevett fájdalomcsillapítók, különösen a gyógyszerkombinációk tartós vesekárosodáshoz, veseelégtelenséghez vezethetnek (fájdalomcsillapítók okozta vesebántalom, ún. analgetikum nefropátia).

 

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

 

Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

Az alábbi hatóanyagok vagy gyógyszerkészítmények hatását befolyásolhatja az egyidejűleg alkalmazott Ibustar 400 mg filmtabletta.

 

Fokozódhat a hatás és/vagy a mellékhatások:

Ha ibuprofénnel egyidejűleg az alábbi gyógyszereket szedi, megemelkedhet ezen gyógyszerek koncentrációja a vérben:

ˇ                digoxin (a szívizom-összehúzódások erejét növelő szer, ún. szívglikozid)

ˇ                fenitoin (görcsgátló, epilepszia-ellenes szer);

ˇ                lítium (pszichiátriai kórképek kezelésére szolgáló szer).

Előírás szerinti alkalmazás esetén azonban általában nem szükséges a szérum-lítium, szérum-digoxin és a szérum-fenitoin szintek ellenőrzése (legfeljebb 4 napig történő alkalmazás esetén).

ˇ                véralvadás gátló szerek;

ˇ                metotrexát (daganatellenes illetve bizonyos reumatikus betegségek kezelésére szolgáló szer):

Ne szedjen Ibustar 400 mg filmtablettát a metotrexát adása előtt vagy után 24 órával, mivel megemelheti a metotrexát koncentrációját és súlyosbíthatja mellékhatásait.

ˇ                Az acetilszalicilsav és más fájdalomcsillapítók, beleértve a COX-2 gátlókat (nem szteroid gyulladásgátló szerek), továbbá a szelektív szerotonin reuptake gátlók (depresszió kezelésére szolgáló szerek), kortizon tartalmú készítmények (mellékvesekéreg hormon, ún. glükokortikoid) együttes alkalmazása ibuprofénnel: fokozhatja a gyomor-bélrendszeri fekély és vérzés koc­ká­zatát;

ˇ                Ha egyidejűleg probenecid vagy szulfinpirazon tartalmú (köszvényellenes) gyógyszert szed:

Ezek késleltethetik az ibuprofén kiválasztódását, ami a szervezetben az ibuprofén felhalmozódásához vezetve fokozhatja a mellékhatások kialakulását.

 

A hatás gyengülése következhet be:

ˇ                A vizeletkiválasztást fokozó szerek (vízhajtók, diuretikumok) és magas vérnyomás elleni szerek (antihipertenzívumok) egyidejű adásakor,

ˇ                ACE gátlók (szívelégtelenség vagy magas vérnyomás kezelésére szolgáló szerek: fokozódik a veseműködés zavarának kockázata.

ˇ                Alacsony adagban alkalmazott acetilszalicilsav: Az egyidejűleg alkalmazott ibuprofén gyengíti az alacsony adagban adott acetilszalicilsavnak a véralvadás-gátlást elősegítő vérlemezkékre kifejtett hatását (lásd 2. fejezet: „Az Ibustar 400 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható”).

 

Egyéb lehetséges kölcsönhatások:

ˇ                Zidovudin (AIDS kezelésére szolgáló szer): Zidovudin és ibuprofén együttadása fokozza az ízületekben a vérzés és zúzódások előfordulását HIV fertőzött hemofiliás betegeken.

ˇ                Ciklosporin (pl. szervátültetést követően az immunválasz elnyomására, illetve bizonyos reumatikus betegségek kezelésére szolgáló szer): Fennáll a vesekárosodás kockázata.

ˇ                Takrolimusz: Fennáll a vesekárosodás kockázata.

ˇ                Kálium-spóroló vízhajtók (egyes diuretikumok): Együttadásuk emelheti a szérum kálium szintjét.

ˇ                Szulfonilurea típusú vércukorszint csökkentő szerek: Bár ezidáig nem írtak le kölcsönhatást ibuprofén vagy más NSAID-ok és szulfonilureák között, egyidejű alkalmazáskor elővigyázatosságból ajánlott a vércukorszint ellenőrzése.

ˇ                Véralvadásgátlók (antikoagulánsok): Szórványosan jelentettek ibuprofén és antikoagulánsok közötti kölcsönhatásokat. Egyidejű kezelés esetén ajánlott a véralvadási jellemzők ellenőrzése.

 

Az Ibustar 400 mg filmtabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

 

Ha lehetséges, ne fogyasszon alkoholt az Ibustar 400 mg filmtabletta szedése idején, mivel fokozódnak a nemkívánatos hatások, elsősorban a gyomor-bélrendszert, illetve a központi idegrendszert érintő mellékhatások.

 

Terhesség és szoptatás

 

Terhesség

Ha az Ibustar 400 mg filmtabletta szedése idején teherbe esne, közölje kezelőorvosával. Orvosi javaslatra is csak a terhesség első 6 hónapjában alkalmazható az ibuprofén.

Az Ibustar 400 mg filmtablettát nem szabad szedni a terhesség utolsó 3 hónapjában, mivel szedése az anyára és gyermekére nézve a szövődmények fokozott kockázatával jár.

Az Ibustar 400 mg filmtabletta a nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek csoportjába tartozik, amelyek hátrányosan befolyásolhatják a női termékenységet. A kezelés abbahagyása után azonban ez a hatás elmúlik.

 

Szoptatás

Az aktív hatóanyag, az ibuprofén és bomlási termékei kis mennyiségben kiválasztódnak az anyatejbe. Mivel ezideig nincs tudomásunk arról, hogy a csecsemőre káros hatást fejtene ki, ezért az ibuprofén rövidtávú alkalmazásakor általában nem szükséges a szoptatás megszakítása. Azonban, ha az orvos tartós vagy nagy adagban való alkalmazást ír elő, megfontolandó a csecsemő korai elválasztása.

 

Kérje ki orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát, mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

 

A Ibustar 400 mg filmtabletta nagy adagban alkalmazva központi idegrendszeri tüneteket, így  fáradékonyságot és szédülést okozhat, a reakciók megváltozhatnak, ezért egyes esetekben hátrányosan befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Alkohollal való együttes alkalmazás esetén a fentiek fokozottan érvényesek. Ilyen esetben Ön nem képes a váratlan és hirtelen eseményekre elég gyorsan reagálni, ezért ne vezessen autót vagy más gépjárművet, és ne kezeljen veszélyes gépeket, valamint ne dolgozzon csúszós talajon vagy padlón.

 

 

3.       HOGYAN KELL ALKALMAZNI Az IBUSTAR 400 MG FILMTAB­LET­TÁT?

 

Az Ibustar 400 mg filmtablettát mindig pontosan a mellékelt betegtájékoztató utasításai szerint kell szednie. Kérdezze meg orvosát vagy gyógy­szerészét, ha nem biztos a dolgában.

 

Adagolás az alábbi táblázat szerint:

 

Testtömeg-kilogramm

(életkor)

Egyszeri adag

 

Napi maximális adag

 

20 testtömeg-kilogramm –

29 testtömeg-kilogramm

(6 - 9 éves gyermekek)

½ filmtabletta

(200 mg ibuprofénnek felel meg)

 

1½ filmtabletta

(600 mg ibuprofénnek felel meg)

 

30 testtömeg-kilogramm –

39 testtömeg-kilogramm

(10 - 12 évesek)

½ filmtabletta

(200 mg ibuprofénnek felel meg)

 

2 filmtabletta

(800 mg ibuprofénnek felel meg)

 

40 testtömeg-kilogramm és felette

(12 év feletti serdülők és felnőttek)

½ - 1 filmtabletta

(200 mg - 400 mg ibuprofénnek felel meg)

3 filmtabletta

(1200 mg ibuprofénnek felel meg)

 

Amennyiben Ön a maximális egyszeri adagot vette be, a következő adag bevételéig legalább

6 órát kell várnia.

 

Időskorú betegeknél illetve a kórelőzményben szereplő gyomor- vagy nyombélfekély esetén:

Ez esetben ajánlott, hogy a ke­ze­lést a lehető legalacsonyabb hatásos adaggal kezdjék el (lásd 2. fejezet: „Az Ibustar 400 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható”).

 

Károsodott vese,- vagy májfunkció esetén:

Enyhe-közepes mértékben károsodott vesefunkció vagy májfunkció esetén nem szükséges dózismódosítás.

 

Az al­kal­ma­zás módja

 

Szájon át történő alkalmazás.

A filmtablettát meg­fe­le­lő mennyi­ségű folya­dékkal, azaz pél­dá­ul egy pohár vízzel kell lenyelni, étkezés közben vagy étkezés után.

 

A tabletta felezésére vonatkozó utasítás:

Fogja két keze hüvelyk és mutatóujja közé a tablettát oly módon, hogy a felezővonal alulra essen, majd két hüvelykujjával lefelé irányuló nyomást gyakorolva törje ketté a tablettát a felezővonal mentén.

 

Az al­kal­ma­zás időtartama

 

A készítmény kizárólag rövidtávú kezelésre ajánlott.

Ne szedje 4 napon túl az Ibustar 400 mg filmtablettát orvosi utasítás nélkül.

 

Kérjük, közölje kezelőorvosával, ha az Ön véleménye szerint az Ibustar 400 mg filmtabletta hatása túl erős vagy túl gyenge.

 

Ha az előírtnál több Ibustar 400 mg filmtablettát vett be:

 

Az Ibustar 400 mg filmtablettát az orvos vagy a mellékelt betegtájékoztató utasításai szerint szedje.

Ha úgy érzi, hogy a fájdalomcsillapító hatás nem kielégítő, NE emelje az adagot önszántából, hanem kérdezze meg orvosát.

 

A túladagolás lehetséges tünetei:

ˇ                központi idegrendszeri zavarok, mint pl. fejfájás, szédülés, rossz közérzet és eszméletlenség (gyermekeken izomrángással járó görcsök is felléphetnek),

ˇ                gyomor-bélrendszeri zavarok, mint pl. hasi fájdalom, hányinger és hányás, gyomor- vagy bélvérzés,

ˇ                máj- és veseműködési zavarok,

ˇ                a vérnyomás hirtelen csökkenése,

ˇ                légzési zavarok (légzésdepresszió),

ˇ                a bőr és a nyálkahártyák kékes elszíneződése (cianózis).

 

Nincs a mérgezésnek specifikus ellenanyaga (antidótuma).

 

Ha feltételezhető, hogy az Ibustar 400 mg filmtablettából túl nagy dó­zist vett be, haladéktalanul forduljon orvoshoz. A mérgezés sú­lyosságától füg­gő­en az orvos meg­ha­tá­­rozza a

szük­sé­ges intézkedéseket.

 

Ha elfelejtette bevenni az Ibustar 400 mg filmtablettát:

 

Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett adag pótlására.

 

Ha további kérdései vannak a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

 

 

4.       LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

 

Mint minden gyógyszer, az Ibustar 400 mg filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ha az itt felsorolt mellékhatásokat észleli, kérje ki orvosa tanácsát, aki rendelkezni fog a további teendőkről.

 

Az alábbi gyakoriságokat vesszük alapul a mel­lék­ha­tások kiértékelésekor:

 

Nagyon gyakori

10 kezelt betegből több mint 1 esetben fordul elő

Gyakori

10 kezelt betegből kevesebb, mint 1, de 100 kezelt betegből több mint 1 esetben fordul elő

Nem gyakori

100 kezelt betegből kevesebb, mint 1, de 1.000 kezelt betegből több mint 1 esetben fordul elő

Ritka

1.000 kezelt betegből kevesebb, mint 1, de 10.000 kezelt betegből több mint 1 esetben fordul elő

Nagyon ritka

10.000 kezelt betegből kevesebb, mint 1 esetben fordul elő,

gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

 

Lehetséges mel­lék­ha­tások:

Az alábbi, összefoglaló jellegű felsorolás valamennyi, az

 

OGYEI logo hiv

Kosár

 x 

A kosár üres

ALMA NEW

Kérdezze meg...


Egészségpénztárak

bankkartya2

OC Cafe logo

PROMOBOX 2

gyogygond3

Cegadatok X

Beszélünk angolul, németül!
Kerekesszékkel
© Fehér Kígyó Gyógyszertár és Orvosi Központ - 2011 | Adatkezelési tájékoztató | Jognyilatkozat | Impresszum | Oldaltérkép
A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesíthetik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!