Pályázataink

szechenyi projekt

Termékkereső

Így rendelhet...

Igy rendelhet

Kozmetikumok

Kozmetikumok

LXLine_partner_patika

biztonsagos patika

Légy ismerősünk

Látogatások

Oldalletöltések száma: 7099515
  

Koltai Dora gyogyszeresz 201812 xAz idei 2018-as év a családok éve volt. 2019. évben sem szakad meg a program, az eddigieknél széleskörűbb támogatási rendszerrel, kiemelkedő kormányzati forrásokkal halad majd tervezetten tovább. A család és az egészség jelentőségének összefüggésében Koltai Dórát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkatársát, három gyermekes családanyát kérdeztük.

- Tisztelt gyógyszerész asszony, kedves Dóra! Először is hadd köszönjük meg, a lehetőséget, hogy rendelkezésünkre állt és megosztja szakmai- és családi tapasztalatait. Mielőtt belemélyednénk a kérdésekbe, kérjük, meséljen egy keveset magáról, miért a gyógyszerészi pályát választotta?


- A biológia iránti szeretetem viszonylag hamar kiderült, kisgyerekként gyermekorvos akartam lenni, de a kezdeti bátorság később elszállt. Családomban apai nagypapám drogista (gyógyfűszer-kereskedő) volt Nagyszebenben, anyai ágon egyik nagynéném pedig gyógyszerész. Talán a genetikai örökség, talán egy kamaszkori felismerés az, ami a gyógyszerészet irányába terelt. Határozottam emlékszem arra a benyomásra, amikor középiskolásként bementem egy gyógyszertárba és „megcsapott az illat”. Hazaérve szüleimnek csak annyit mondtam, hogy én ezt szeretném csinálni. A gyógyszerészet komplexitása a mai napig lenyűgöz, a klinikumtól a hatástanon át, a naprakész rendszerezett gyógyszer információn túl egészen a tanácsadásig, gyógyszerészi gondozásig.

- Reméljük, nem árulunk el titkot, ha megosztjuk, hogy szakmai hivatása mellett elsődleges szerepet tölt be a család, hiszen 3 gyermek édesanyja. Hogyan tartható egyensúlyban a munka és a család?
- Néha könnyen, de bizony néha nagyon nehezen, tulajdonképpen még mind a mai napig tanulom. Ha dolgozom, akkor azt igyekszem komolyan venni, hiszen szeretem a munkám, ha kilépek az irodából, akkor a fejem máris az otthoni dolgokkal van tele. Amíg az elsőszülött (lány) nagyon kicsi volt, volt rá lehetőségem, hogy otthonról is dolgozzak. A második GYES-ről (iker lányok után) már csak 6 órában mentem vissza dolgozni. Mivel otthon viszonylag szigorú rend vagy forgatókönyv alapján éltünk, a munka világába visszatérve, nagyon koncentrálttá váltam, hiszen a rendelkezésre álló időt maximálisan ki kell használni, mert a munkaidőt követően nem tudok további időt szánni a munkára, más problémákat, feladatokat kell megoldani. Most már, hogy mindegyik iskolás, igazán a délutáni elfoglaltságokra eljutás és az onnan hazajutás jelentenek kihívást.

- Hivatására való tekintettel feltételezzük, hogy az egészségtudatos életmódot fontosnak értékeli a szakmai munka és a család szemszögéből nézve egyaránt. Milyen módon fordít időt és energiát az egészségmegőrzésre?
- Egy dietetikus, szívesen és nagyon jól főző férjjel igen könnyű dolgom van. Igen változatos konyhát viszünk, sok zöldséggel, gyümölccsel gazdagítjuk az étkezéseket, ismerjük és igyekszünk alkalmazni a modern és korszerű konyhatechnológiai módszereket. A lányokat is sok étel, nyersanyag kóstolására biztatjuk, új ízek megismerésére vesszük rá, szerencsére igen nyitottak, így igen jó gasztronómiai partnerek.
Ami a testmozgást illeti, igyekszünk heti rendszerességgel időt szakítani a mozgásra, a férjem konditeremben tartja karban magát, én ha tehetem a szabadban futok és Pilates edzésre járok. A példamutatáson túl, hiszünk a sport erejében, egészségre kifejtett szerepében, a gyerekek tekintetében önfegyelemre oktató- és nem utolsó sorban felnőttkori stressz oldó hatásában.

- Miként tudja gyógyszerészi szakértelmét érvényesíteni, alkalmazni családjának mindennapjaiban?
- Egészséges időszakban nem sok a teendőm, ha azonban a gyerekek egyike esik ágynak, akkor előveszem azokat a tanácsokat, amiket gyermekorvosunktól tanultam. Kitűnő gyermekorvossal hozott össze a sors, aki gyógyszerészként teljesen egyenjogú partnernek tekint, az idők során barátivá vált kapcsolatunk szakmailag mindig is inspirált. A józan, logikus gondolkodásra tanított meg, igyekeztem mindig betartani előírásait és ebből adódóan a tudást később remekült tudtam kamatoztatni a következő gyerek(ek)nél.
A szűk családon kívüli rokonok, barátok is már sokszor megtalálnak kérdéseikkel, szívesen adok nekik tanácsot illetve mondom el, hogy én mit tennék az ő helyükben.

- Hogyan gondoskodik gyermekeinek egészségmegőrzéséről? Gondolunk itt a sportolásra, táplálkozásra, egyéb befolyásoló tényezőkre.
- Nem kérdés, hogy a gyerekek, már kiskoruk óta rendszeresen sportolnak. Az összes versenyen, vizsgán közösen szorítunk a résztvevőnek. Karatéznak, úsznak, táncolnak, télen, ha van rá lehetőség síelnek. Így a táplálkozásukkal sincsen gond, hiszen folyamatosan éhesek. Szerencsére mindenevők, szívesen repetáznak salátából, minden nap esznek gyümölcsöt, a tejtermékekből mindent elfogyasztanak, ezek után pedig a csoki sem maradhat el.

- Napjainkban a természetes források sok esetben nem elegendőek (figyelembe véve az évszakos sajátosságokat is), hogy fedezzük szervezetünk tényleges ásványianyag szükségletét. Ön miként igyekszik ezt pótolni családja körében, gondolva a felnőttekre és a gyermekekre egyaránt?
- Nem tartozom azok közé, akik tömik a gyerekeiket vitaminokkal, omega 3 zsírsavakkal, sem pedig probiotikumokkal. Felnőttként sem gondolom, hogy egy multivitamin tablettát bevéve, hátradőlhetek és megnyugodhatok, hogy mindent megtettem az egészségemért. Sokkal inkább a nyomelemek pótlása vált be a családunk számára, idén pedig a sokat emlegetett, - az immunrendszer működését kedvezően befolyásoló - D vitamint pótlást fogom előnyben részesíteni, persze azt is a normalitás keretein belül. Az életkornak megfelelő alvásidő betartásának, a szabad levegőn tartózkodás-, a fizikai munka-, a sport- és az egészséges táplálkozásának a híve vagyok.

- Mit gondol, illetve mik a személyes tapasztalatai: tudatos prevencióval elkerülhető lenne a betegségek többsége?
- A megelőzés viszonylag hosszú és fáradtságos munka, akár lemondással is járhat. Szerencsések azok, akiknek életében megszületik az elhatározás vagy egy hirtelen esemény hívja – hívhatja fel a figyelmet egy szükséges életmódváltásra, sokaknak azonban ez már nem adatik meg. Alapvetően prevenció és betegségszűrés párti vagyok. Olyan sokan, olyan sok fórumon hívják fel a figyelmet, hogy meg kell előzni a bajt, illetve, ha korán diagnosztizálják, akkor jóval nagyobb eséllyel gyógyulhatunk meg. Sajnos baráti, ismerősi körben is láttam fiatal felnőttkorban bekövetkezett súlyos betegséget, sőt sajnos halálesettel végződőt is. Ezért (is) járok én is rendszeresen rákszűrésre a nőgyógyászhoz és mammográfiai szűrővizsgálatra is.

- A karácsonyi ünnepek során is szokott egészség-megőrzéssel kapcsolatos ajándékokkal kedveskedni családtagjainak?
- Nálunk a szemlélet már a hétköznapokba ívódott, az egészségmegőrzéssel kapcsolatos dolgok ajándékozási időszaktól függetlenek, bár már volt példa arra, hogy a férjemmel megleptük magunkat egy lépcsőző géppel karácsonyra. Jó ötletnek tartom például a nagyszülőknek vércukor-, vagy vérnyomásmérőt ajándékozni.

- Köszönjük szépen válaszait. Jó egészséget kívánunk Önnek és családjának!

 

OGYEI logo hiv

Kosár

 x 

A kosár üres

ALMA NEW

Kérdezze meg...


Egészségpénztárak

bankkartya2

OC Cafe logo

PROMOBOX 2

gyogygond3

Cegadatok X

Beszélünk angolul, németül!
Kerekesszékkel
© Fehér Kígyó Gyógyszertár és Orvosi Központ - 2011 | Adatkezelési tájékoztató | Jognyilatkozat | Impresszum | Oldaltérkép
A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesíthetik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!