Pályázataink

szechenyi projekt

Termékkereső

Így rendelhet...

Igy rendelhet

Kozmetikumok

Kozmetikumok

LXLine_partner_patika

biztonsagos patika

Légy ismerősünk

Látogatások

Oldalletöltések száma: 6926378
  

szem40 éves kor felett önnek is lehet, anélkül, hogy tudna róla

Mi az a makuladegeneráció?

A makuladegeneráció (MD) az életkor előrehaladtával jelentkező szemészeti megbetegedés. Gyakran életkorfüggő vagy időskori makuladegenerációnak is nevezik.

A kórkép a 65 év feletti lakosság mintegy 25%-át érinti. A fejlett országokban a látásromlást okozó késői stádium az 50 év felettiek vakságának vezető oka. A betegség a szem maculának (sárgafolt) nevezett részét támadja meg. Ez a látóhártya (retina) központi része, a szemgolyó hátsó felén elhelyezkedő fényérzékeny szövet. A látóhártyán képződnek le a külvilág tárgyai, majd a keletkezett impulzusokat a látóideg továbbítja az agy felé. A macula területe szolgáltatja a centrális látást, amelynek révén érzékeljük környezetünk finom részleteit, felismerjük az arcokat, olvasunk vagy épp a TV-t nézzük. A macula károsodását kifejezett látásromlás követi. A makuladegeneráció korai szakaszában tipikus a látóhártya mögötti kis göbök megjelenése. Ezek az ún. drusenek kis, kerek elváltozások, nem okoznak jelentősebb változást a látásban. A legtöbb embernél a drusenek sosem okoznak súlyos látásromlást.
Bizonyos esetekben azonban előfordulhatnak olyan változások, amelyek a makuladegeneráció késői szakaszához vezetnek, amelyet rendszerint már látásromlás kísér. A panaszok többnyire csak az egyik szemen jelentkeznek. Mivel az egészséges szem kompenzálja a beteg szem okozta látásromlást, a makuladegeneráció kezdetben észrevétlen maradhat. Bizonyos esetekben a betegség a másik szemen is jelentkezik.

A makuladegeneráció két formája

A makuladegeneráció késői szakaszának két formája ismeretes: a "száraz" és a "nedves" típus.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Forrás: retina.hu

 

OGYEI logo hiv

Kosár

 x 

A kosár üres

ALMA NEW

Kérdezze meg...


Egészségpénztárak

bankkartya2

OC Cafe logo

PROMOBOX 2

gyogygond3

Cegadatok X

Beszélünk angolul, németül!
Kerekesszékkel
© Fehér Kígyó Gyógyszertár és Orvosi Központ - 2011 | Adatkezelési tájékoztató | Jognyilatkozat | Impresszum | Oldaltérkép
A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesíthetik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!