Pályázataink

szechenyi projekt

Termékkereső

Így rendelhet...

Igy rendelhet

Kozmetikumok

Kozmetikumok

LXLine_partner_patika

biztonsagos patika

Légy ismerősünk

Látogatások

Oldalletöltések száma: 6946838
  

 

prostenalA húgyvezetékben ritkán képződik kő, ha mégis akkor a vezeték kóros lefutása (fejlődési zavar, külső leszorítás) áll a háttérben. Gyakoribb azonban, hogy a vesében képződő kő valamelyik normál anatómiai szűkületben, méreténél fogva akad el . A tüneteket a kő elhelyezkedése, nagysága, típusa (felületének érdessége) határozza meg.

A húgyútban elakadt kő okozta panaszok egyike a görcs. Ennek oka egyrészt az el nem vezetődött vizelet okozta nyomásfokozódás és az így kialakult vesemedencetágulat, másrészt a húgyúti izomelemek reflexes összehúzódása. A görcs helyét a kő helyzete határozza meg, de nem ritka ennek a fájdalomnak a kisugárzása: a vesétől lefelé, az alsóbb szakaszon lévőknél a herékbe vagy a nagyajkakba. A fájdalom kiváltotta kísérőtünetek: hideg verítékezés, szapora pulzus, görnyedt testtartás. Az ilyen beteg egyhelyben ülni nem tud, izeg-mozog, járkál. Gyakori tünet még a vérvizelés, amit a húgyút nyálkahártyáját felsértő kő okoz. Ez ritkán nyilvánul meg látható vér formájában (az érdes felületű oxalátkő esetén gyakrabban), inkább csak a laboratóriumi vizsgálatoknál lehet változó mennyiségű vörösvértestet kimutatni a vizeletből. Jellemző lehet a reflexesen kialakult hányinger, hányás, a bélmozgások időleges leállása, emiatt puffadás, valamint a húgyút legvégén elhelyezkedő köveknél a gyakori vizelési inger. A kőbetegség legfontosabb bizonyítéka pedig maga a kő, amit szerencsés esetben a beteg egy roham után ürít. A tünetek egyébként addig állnak fenn, amíg a kő "be nem pottyan" a hólyagba, utána teljesen tünetmentessé válik a beteg.

 A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Forrás: Dr.Diag

 

OGYEI logo hiv

Kosár

 x 

A kosár üres

ALMA NEW

Kérdezze meg...


Egészségpénztárak

bankkartya2

OC Cafe logo

PROMOBOX 2

gyogygond3

Cegadatok X

Beszélünk angolul, németül!
Kerekesszékkel
© Fehér Kígyó Gyógyszertár és Orvosi Központ - 2011 | Adatkezelési tájékoztató | Jognyilatkozat | Impresszum | Oldaltérkép
A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesíthetik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!