Pályázataink

szechenyi projekt

Termékkereső

Így rendelhet...

Igy rendelhet

Kozmetikumok

Kozmetikumok

LXLine_partner_patika

biztonsagos patika

Légy ismerősünk

Látogatások

Oldalletöltések száma: 7099615
  
Szoptatás homeopátiás segítséggelSzinte alig van olyan kismama, akinek ne jelentene kisebb - nagyobb gondot a szoptatás. A tej serkentésére jól bevált gyógynövények, teák léteznek.  A homeopátia is kínál gyors és biztonságos megoldást. Vannak olyan szerek, melyeket általánosan lehet tejserkentésre használni.

Az alábbiakban bemutatnánk egy-két ritkábban használt homeopátiás monokészítményt is, és a felírásukhoz szükséges testi és lelki tüneteket. Fontos szabály, hogy tejelválasztás serkentésére mindig alacsony hígítást kell rendelni, mert a szer magas hígítása elapaszthatja az emlőt. Az adagolás általában 3-4x5 golyó naponta, három napon keresztül. Ha ennyi idő alatt nem indul be a tejelválasztás, másik szert érdemes megpróbálni.

 

Agnus Castus (barátbors, barátcserje).
A barátbors Közép-Ázsiában és a mediterrán régióban honos, a verbénákkal rokon cserje. A női hormonháztartásra és tejelválasztásra gyakorolt hatása miatt az ókortól alkalmazott gyógynövény. Az ókori görögök azoknak is ajánlották, akik szüzességi fogadalmat tettek.
Nem meglepő, hogy a nemi vágy hiánya és a hideg, petyhüdt genitáliák jellemzik az agnus castus állapotot. Gyakran halálfélelem, és depresszió is jelentkezik.
Mivel alacsony hígításban a szer gyógynövény tulajdonságait használjuk ki, tejserkentésre általános szerként használható.

Urtica Urens (apró csalán)
A csalán a népi gyógyászatban elterjedt diuretikum és köszvény elleni szer. Általános tejserkentőként minden egyéb indikáció nélkül használható.

Phosphoricum acidum (foszforsav)
Az Acidum phosphoricumot – foszforsavat - régen erősítő szerként alkalmazták. Homeopátiás gyógyszerként akkor jó, amikor a kimerültségtől a kismama közönyössé, apatikussá válik, a gondolatait nehezen szedi össze. Bár estére álmos, éjjel mégsem tud aludni. Tejszerű vizelet jelentkezhet kísérőtünetként.

Ricinus communis ( ricinus, csodafa)
A ricinusolajat már az ókori Egyiptomban is alkalmazták hashajtóként. Ha a kismama ricinusra szorul, testi tünetként hasmenés, övszerű nyomás a hason, vagy kellemetlen mellfeszülés jelentkezhet.

Solanum dulcamara  (ebszőlő)
Ha a tejtermelés nedves hideg hatására csökken, a mellek érzékenyek és duzzadtak,
a növényként nedves árokpartokon honos dulcamara a választandó szer.

Lac caninum (szoptatós kutya teje
)
A két mellben felváltva jelentkező fájdalom jellemzi. Szédülés és lebegő érzés is kísérheti.

Pulsatilla pratensis ( kökörcsin)
A szeles síkságok növénye. A pulsatilla állapotra a sírósság, megfelelési vágy jellemző, és az, hogy minden tünete javul, ha friss levegőre megy. Specifikusan női szer, alacsony potenciában tejet serkent, magasban a szülés utáni depresszió, PMS szere.

Lelki okok miatt csökkenő tejtermelés szerei
Ha lelki okok állnak a háttérben, magasabb, CH 30-as hígításban adjuk a szereket.


Ignatia amara (ignácbab)

Ha a tej mennyisége gyász miatt csökken. Általános gyengeség, ásítozás, a torokban gombócérzés kísérheti a tüneteket.

Chamomilla (kamilla, orvosi székfű)
Legismertebb gyógynövényünkből készült homeopátiás szer. Már az egyiptomiak is a Napisten virágaként tisztelték. Homeopátiás hígításban felerősödik nyugtató, fájdalomcsillapító hatása. Akkor adható, amikor a tejproblémát hirtelen düh okozza.

Hyoscyamus (beléndek)
Hyoscyamusra akkor lehet szükség, ha féltékenység áll a háttérben. A beléndek a középkori boszorkánykenőcsök egyik alapanyaga volt, mert alkaloidái heves érzelmi reakciókat váltottak ki.

Amikor a baba nem akarja elfogadni a mellet, lehet, hogy az édesanya lelki problémái miatt változik meg a tej íze, de ezt okozhatják gyógyszerek, gyógyteák, erős fűszerek is. Néha nehézséget okozhat a nagyon telt mellből való szopás is. A duzzadt mell fájdalma jól enyhíthető, ha hűtőben tartott káposztalevéllel borogatjuk. Az alábbi szerek 30 CH-s hígításban szintén jó szolgálatot tehetnek mamának, babának egyaránt:

Calcium carbonicum
A tej gyenge minőségű, az édesanya hízásra hajlamos, izzad és fázós. A mellek fájdalmasan teltek.

Pulsatilla
Sírós hangulatú anya, nem szeret a meleg, zsúfolt lakásban tartózkodni, feszülő, telt mellek.

Silicea (kovasav)
A baba kihányja a tejet szopás után, sovány, nagy a feje, izzad a fejbőre.

Fenyegető mastitis esetén az következő szerek adhatók 9-15 CH hígításban:


Bryonia (földi tök)
Fokozatosan kialakuló gyulladás, a mell duzzadt, érintésre érzékeny. Szoros melltartó enyhíti a fájdalmat. Szomjúság.

Apis mellifica (mézelő méh)
A gyulladással együtt duzzanat is kialakul, amit rózsaszín, és hideg borogatásra javul. Az apis minden olyan tünetnél adható, ahol a méhcsípéshez hasonló duzzanat és bőrpír jelentkezik.

Belladonna (maszlagos nadragulya)
A nadragulyát már az ókori népek is ismerték,  kis mennyiségben bódítószerként és bájitalként is fogyasztották. A 16. században az olasz nők, szépségüket hangsúlyozandó, pupillatágításra használták, innen ered a latin bella-donna (szép hölgy) név is. Fájdalom, piros csíkok a mellen, duzzanat, láz, fényérzékeny szemek jellemzik állapotát.

Phytolacca (alkörmös)

Kemény, duzzadt mirigyek, sápadtság.
A repedezett mellbimbók kényelmetlen és fájdalmas problémát jelentenek szoptatáskor. Alacsony hígításban 5 CH az alábbi szerek segíthetnek:

Chamomilla (kamilla)
Gyulladt, érintésre érzékeny bimbók.

Graphites (grafit)

Repedezett mellbimbó, melyből mézsárga váladék szivárog.

Nitricum acidum
Vágott sebre emlékeztető repedés, tüske szúrásához hasonló fájdalom.

Castor equi (ló csökevényes lábközépcsontja)
Érzékeny, sebes mellbimbó, viszkető mellek jellemzik a tüneteket.

Forrás: Boiron

 

OGYEI logo hiv

Kosár

 x 

A kosár üres

ALMA NEW

Kérdezze meg...


Egészségpénztárak

bankkartya2

OC Cafe logo

PROMOBOX 2

gyogygond3

Cegadatok X

Beszélünk angolul, németül!
Kerekesszékkel
© Fehér Kígyó Gyógyszertár és Orvosi Központ - 2011 | Adatkezelési tájékoztató | Jognyilatkozat | Impresszum | Oldaltérkép
A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesíthetik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!